top of page

Klasični ured vs Open space vs Hibridni uredi


Razvoj uredskog prostora odražava šire društvene, ekonomske i tehnološke promjene. U početku, radni prostori bili su strogo podijeljeni, s fokusom na individualne urede koji su odražavali hijerarhijsku strukturu organizacija. S vremenom, kako su se pojavile nove teorije o menadžmentu i kolaboraciji, počele su se razvijati i inovativnije ideje o uređenju radnog prostora.


Tijekom kasnog 20. stoljeća, koncept "open space" ureda postao je popularan, potaknut idejom o poticanju suradnje, komunikacije i fleksibilnosti. Ovaj koncept nastao je iz želje da se eliminiraju fizičke barijere među zaposlenicima i stvori otvorenije, dinamičnije radno okruženje koje potiče timski rad i inovacije.





Open space ured predstavlja radni prostor bez ili s minimalnim brojem zidova ili pregrada koje dijele zaposlenike. Karakterizira ga veliki otvoreni prostor gdje radne stanice nisu nužno fiksne, a zaposlenici mogu slobodno komunicirati i surađivati. Ovaj koncept potiče fleksibilnost, dinamičnost i lakoću interakcije među timovima, ali isto tako može predstavljati izazove poput buke, distrakcija i smanjene privatnosti.

Klasični ured, s druge strane, temelji se na tradicionalnom pristupu s individualnim uredima ili kancelarijama, često razdijeljenim pregradama ili zidovima. Ovaj pristup naglašava privatnost, tišinu i fokus, omogućavajući zaposlenicima da imaju svoj definirani, privatni prostor. Klasični uredi mogu odražavati hijerarhijsku strukturu organizacije, gdje veličina i položaj ureda često koreliraju s pozicijom unutar tvrtke.

 


Prednosti i izazovi open space prostora


Open space uredi su popularni zbog svoje sposobnosti da potiču suradnju i timski rad. U okruženju bez zidova i pregrada, komunikacija među zaposlenicima postaje brža i učinkovitija, omogućavajući laku razmjenu ideja i informacija. Ovaj pristup olakšava spontane sastanke i brainstorming seanse, često dovodeći do inovativnih rješenja i kreativnih ishoda.

Fleksibilnost i prilagodljivost prostora još su neke od ključnih prednosti. Open space uredi mogu se brzo rekonfigurirati kako bi zadovoljili promjenjive potrebe projekata i timova, što omogućava organizacijama da budu agilnije. Osim toga, ovakav dizajn može rezultirati smanjenjem troškova, budući da optimizira upotrebu prostora i smanjuje potrebu za višestrukim pojedinačnim uredima.

Međutim, open space uredi nisu bez izazova. Jedan od najčešćih prigovora odnosi se na buku i distrakcije koje mogu negativno utjecati na koncentraciju i produktivnost zaposlenika. Stalna izloženost razgovorima, telefonskim pozivima i općoj buci u uredima može otežati fokusiranje na zadatke koji zahtijevaju duboku koncentraciju.



Nedostatak privatnosti još je jedan značajan izazov. U open space okruženju, osjećaj da ste stalno na 'izložbi' može povećati razinu stresa kod nekih zaposlenika i smanjiti njihovu ukupnu zadovoljstvo poslom. Također, upravljanje prostorom i resursima može postati komplicirano, posebno u većim open space uredima gdje se borba za "najbolje mjesto" može pretvoriti u svakodnevnu frustraciju.

Iako open space uredi nude brojne prednosti u pogledu suradnje i fleksibilnosti, važno je pažljivo razmotriti ove izazove. Uspjeh open space ureda uvelike ovisi o kulturi organizacije, prirodi posla koji se obavlja i, što je najvažnije, individualnim potrebama zaposlenika.

 


Prednosti i izazovi klasičnog prostora


Klasični uredi, s individualnim kancelarijama ili odvojenim radnim prostorima, nude svoj skup prednosti koje ih čine privlačnima za mnoge organizacije i zaposlenike. Jedna od glavnih prednosti je osiguravanje privatnosti. Zaposlenici imaju svoj prostor gdje se mogu usredotočiti na posao bez straha od prekida ili osjećaja da ih stalno netko promatra. Ovo može biti osobito važno za poslove koji zahtijevaju visoku razinu koncentracije ili povjerljivost.

Osim toga, klasični uredi mogu promicati jasnu hijerarhijsku i organizacijsku strukturu. Fizička podjela prostora često odražava razinu odgovornosti i položaj unutar tvrtke, što može olakšati navigaciju unutar organizacijske strukture.

Još jedna prednost klasičnog ureda je smanjenje buke i distrakcija. Zaposlenici koji rade u individualnim uredima ili dobro izoliranim radnim prostorima manje su izloženi vanjskim distrakcijama, što može pridonijeti povećanju produktivnosti i poboljšanju kvalitete rada.



Unatoč svojim prednostima, klasični uredi nose i određene izazove. Jedan od glavnih nedostataka je manja fleksibilnost i suradnja. Fizičke barijere mogu otežati komunikaciju i suradnju među zaposlenicima, što može usporiti protok informacija i smanjiti sinergiju unutar timova.

Viši troškovi zbog potrebe za više prostora još su jedan izazov. Svaki zaposlenik ili tim zahtijeva zasebnu kancelariju ili podijeljeni prostor, što može rezultirati većom potrošnjom prostora i resursa, uključujući namještaj, opremu i energiju.

Klasični uredi također mogu poticati osjećaj izolacije među zaposlenicima. Iako privatnost može biti korisna za fokusiran rad, previše izolacije može dovesti do osjećaja odvojenosti od kolega i organizacijske kulture, što može utjecati na moral tima i osjećaj pripadnosti.

Iako klasični uredi pružaju privatnost i tišinu potrebnu za fokusiran rad, važno je uzeti u obzir i njihove potencijalne nedostatke

 


Kombinirani pristupi radnom prostoru


Kombinirani, ili hibridni, pristupi radnom prostoru nastali su kao odgovor na potrebu za balansiranjem prednosti i minimiziranjem nedostataka tradicionalnih open space i klasičnih ureda. Kombinirani uredi često uključuju različite vrste radnih prostora unutar istog ureda, uključujući otvorene radne prostore, zatvorene sastavnice, tihe sobe za fokusiran rad, te prostorije za sastanke i brainstorming. Ova raznolikost omogućava zaposlenicima da odaberu prostor koji najbolje odgovara njihovim trenutnim potrebama, bilo da je to suradnja s timom ili rad na zahtjevnom projektu koji zahtijeva mir i koncentraciju.

 


Hibridni modeli nastoje postići ravnotežu između potrebe za otvorenom komunikacijom i interakcijom, te želje za privatnošću i tišinom. Ova ravnoteža postiže se kroz pažljivo planiranje i dizajn uredskog prostora, gdje se uzimaju u obzir različiti radni stilovi i potrebe zaposlenika. Kombinirani pristupi često se oslanjaju na napredne tehnologije za podršku fleksibilnosti i mobilnosti. To uključuje rješenja za dijeljenje radnih stanica, rezervaciju prostorija za sastanke, virtualnu suradnju i komunikacijske platforme koje omogućavaju zaposlenicima da ostanu povezani, bez obzira na to gdje se fizički nalaze.

Mnoge tvrtke koje su usvojile kombinirane pristupe izvještavaju o povećanju zadovoljstva zaposlenika, produktivnosti i inovativnosti. Primjeri uključuju tehnološke divove, kreativne agencije i startupe koji cijene fleksibilnost i adaptivnost. Kroz uspješnu implementaciju hibridnih ureda, ove organizacije pokazuju kako se može postići ravnoteža između suradnje i privatnosti, stvarajući pritom stimulativno radno okruženje.

 


U suvremenom poslovnom svijetu, dizajn uredskog prostora postaje sve važniji faktor koji utječe na produktivnost, zadovoljstvo zaposlenika i ukupnu korporativnu kulturu.

S obzirom na brze promjene u tehnologiji i načinu rada, uredski prostori morat će biti sve fleksibilniji i adaptabilniji, sposobni brzo se preoblikovati kako bi zadovoljili nove zahtjeve i radne stilove, a kombinacija rada na daljinu i rada u uredu postat će sve prisutnija, što će zahtijevati daljnje prilagodbe u dizajnu uredskih prostora kako bi se podržale ove promjene u organizacijskim strukturama i radnim procesima.


Kako se svijet rada neprestano mijenja, tako će i dizajn radnog prostora nastaviti evoluirati kako bi zadovoljio nove izazove i iskoristio nove prilike. Ključ uspjeha leži u razumijevanju i prilagodbi na individualne i kolektivne potrebe zaposlenika, promicanju kulture koja cijeni fleksibilnost, suradnju i inovaciju, te integraciji tehnologije i održivih praksi kako bi se stvorilo radno okruženje koje je istovremeno produktivno, zdravo i inspirativno.

 

 

bottom of page