top of page

Materijali u interijeru ureda

Updated: Mar 8


U današnjem dinamičnom poslovnom svijetu, uređenje uredskih prostora postalo je više od puke estetike. To je postalo umjetnost koja integrira funkcionalnost, udobnost i estetiku kako bi se stvorilo inspirativno i produktivno radno okruženje. U središtu te umjetnosti leže materijali koji čine kostur svakog ureda.


Od golog zida do sofisticiranih akustičnih rješenja, od prirodnih elemenata poput drva do suvremenih inovacija poput LED rasvjete, svaki materijal ima svoju ulogu u oblikovanju prostora koji potiče kreativnost, suradnju i učinkovitost.



Kroz ovaj blog, istražit ćemo različite materijale koji se koriste u uređenju uredskih prostora, ističući njihove prednosti, primjene i utjecaj na radno okruženje. Bez obzira jeste li vlasnik tvrtke koji traži inspiraciju za preuređenje ureda ili dizajner koji želi proširiti svoje znanje, pridružite nam se dok uranjamo u svijet materijala i otkrivamo kako oni oblikuju moderne radne prostore.

 


1.     Čisti beton


U posljednjih nekoliko godina, primjetan je sve veći trend među tehnološkim kompanijama da u uređenju svojih uredskih prostora odaberu minimalistički pristup, često koristeći "goli" beton kao središnji element dizajna. Ovaj industrijski, sirovi materijal postao je simbol modernosti, inovacije i otvorenosti, odražavajući kulturu i vrijednosti koje se promoviraju unutar tehnoloških tvrtki.


Za razliku od tradicionalnih uredskih okruženja koja su se oslanjala na toplinu drva ili sofisticiranost stakla, IT kompanije sve više teže prema izgledu koji odaje dojam autentičnosti i sirove energije. Goli beton, sa svojim grubim teksturama i neutralnim tonovima, pruža savršenu platformu za stvaranje takvog prostora.


Kroz korištenje golog betona, postiže se posvećenost modernosti i funkcionalnosti, ali i naglašavaju važnost autentičnosti i iskrenosti u radnom okruženju. Ovaj materijal također omogućuje kreativno izražavanje putem grafiti umjetnosti ili instalacija, što dodatno potiče osjećaj zajedništva i individualnosti među zaposlenicima.



Jedna od glavnih prednosti korištenja golog betona u uređenju uredskih prostora je njegova svestranost. Može se koristiti za zidove, podove, pa čak i stropove, pružajući konzistentan estetski izgled cijelom prostoru. Osim toga, beton je izdržljiv i lak za održavanje, što ga čini praktičnim izborom za visoko frekventne radne prostore kao što su IT tvrtke.


U konačnici, upotreba golog betona u uređenju uredskih prostora predstavlja odvažan korak prema suvremenom dizajnu koji istovremeno potiče kreativnost, produktivnost i osjećaj zajedništva među zaposlenicima. To je simbol transformacije tradicionalnih radnih okruženja u prostorije koje su agilne, inspirativne i prilagođene potrebama modernog digitalnog doba.



2.    Armstrong stropovi


Armstrong stropovi su modularni sustav stropova koji se sastoje od različitih panela ili ploča koje se montiraju na metalne nosače kako bi stvorili ravnu površinu ispod stropa. Ovi stropovi su popularni izbor u komercijalnim prostorima, uključujući urede, škole, bolnice i trgovine, zbog svoje praktičnosti, estetike i funkcionalnosti.


Armstrong stropovi dolaze u različitim materijalima, uključujući gipsane ploče, mineralna vlakna, metalne ploče i druge materijale. Također su dostupni u različitim bojama, teksturama i oblicima, omogućujući dizajnerima i vlasnicima prostora da prilagode izgled stropa prema svojim potrebama i estetskim preferencijama.


Kako je prethodno rečeno, armstrong stropovi su već dugo standard u mnogim uredskim prostorima zbog svoje modularnosti, praktičnosti i sposobnosti pružanja akustične izolacije. Međutim, često se suočavamo s izazovom kako ih estetski oblikovati i učiniti privlačnima u okruženju koje teži kreativnosti i stilu. Srećom, postoji nekoliko pristupa i tehnika koje možemo primijeniti kako bismo ove modularne stropove pretvorili u značajne dizajnerske elemente u uredu.


Jedan od najjednostavnijih načina da armstrong stropovi postanu dizajnerski privlačni je odabir boja i tekstura koje se uklapaju u opću estetiku prostora. Umjesto standardne bijele boje, razmislite o upotrebi boja koje odražavaju identitet vaše tvrtke ili stvaraju određeni ambijent. Također, razmislite o teksturiranim ili panelnim stropovima koji dodaju dimenziju i interes.



Korištenje panela i različitih oblika može dodati vizualni interes i dinamiku prostoru. Razmotrite korištenje panela s perforacijama ili rebrima koji ne samo da pružaju akustičnu izolaciju, već i stvaraju zanimljive obrasce i teksture na stropu. Također, eksperimentirajte s različitim oblicima panela kako biste stvorili jedinstvene dizajnerske efekte.

Integrirana rasvjeta može biti ključni faktor u transformaciji armstrong stropova u dizajnerski element. Razmotrite upotrebu LED traka ili rasvjetnih tijela koje se mogu ugraditi između panela stropa, stvarajući suptilne svjetlosne efekte i naglašavajući arhitektonske linije prostora.


Dodavanje akcentnih elemenata kao što su drveni ili metalni detalji može dodatno pojačati estetsku vrijednost armstrong stropova. Ovi detalji mogu se koristiti kao granice između panela ili kao naglašeni dijelovi stropa, dodajući eleganciju i sofisticiranost prostoru.

Također, kreativni izrazi poput grafita ili umjetničkih instalacija mogu transformirati armstrong stropove u pravo umjetničko djelo. Razmislite o suradnji s lokalnim umjetnicima ili dizajnerima kako biste stvorili personalizirane grafite ili instalacije koje odražavaju kulturu i vrijednosti vaše tvrtke.




3.    Akustični materijali


U modernim radnim okruženjima gdje su produktivnost i koncentracija ključni, važno je imati kontrolu nad bukom i akustikom prostora. Akustični materijali, poput pregradnih zidova i Cleaneo stropova, postaju sve važniji dio dizajna uredskih prostora jer pružaju efikasno rješenje za kontrolu buke i poboljšanje kvalitete zvuka, što rezultira udobnijim i produktivnijim radnim okruženjem.


Cleaneo stropovi su inovativno rješenje koje ne samo da pruža akustičnu izolaciju, već također i poboljšava kvalitetu zraka u prostoru. Ovi stropovi imaju mikroperforirane površine koje apsorbiraju zvuk i smanjuju odjeke, dok istovremeno filtriraju čestice prašine i nečistoće iz zraka. Cleaneo stropovi također nude estetske prednosti, omogućujući dizajnerima da stvore atraktivne teksture na stropu.



Arhitekti kod uređenja prostora često od akustičnih materijala koriste i pregradne zidovi koji su dizajnirani s akustičnim svojstvima igraju ključnu ulogu u izolaciji buke i stvaranju privatnih i mirnih prostora unutar ureda. Ovi zidovi obično koriste kombinaciju izolacijskih materijala poput staklene vune ili akustične pjene, te obloge od tkanine ili perforiranih panela kako bi apsorbirali zvuk i smanjili prenošenje buke između prostorija.


Često rješenje su i akustični paneli, ploče koje se montiraju na zidove kako bi se apsorbirala zvuk i smanjila buka. Mogu biti izrađeni od različitih materijala poput tkanine, drveta ili poliestera te se često koriste kao dekorativni elementi uz funkciju poboljšanja akustike.

Osim akustičnih panela koriste se i akustične tapete, specijalno dizajnirane tapete koje sadrže materijale za apsorpciju zvuka, a mogu se koristiti na zidovima kako bi se smanjila buka i odjevi u prostoru.


Također česti izbor u izoliranju prostora od buke su perforirane ploče ili pločice, materijali koji imaju male rupe ili otvore koji pomažu u apsorpciji zvuka. Ovi materijali se često koriste na zidovima, stropovima ili kao paneli za izradu akustičnih površina.


Za izoliranje udarne buke kroz podove uvijek je zgodno i tradicionalno rješenje korištenje tepiha. Gusti tepisi mogu apsorbirati zvuk i smanjiti odjeke u prostoru, stvarajući tiše i udobnije radno okruženje. Tepisi također mogu pružiti dodatnu udobnost prilikom hodanja i smanjiti prenos zvuka između katova u višekatnim zgradama. Od ostalih rješenja treba izdvojiti vinil stropove, odnosno podne obloge od vinila koje imaju akustične svojstva, posebno ako sadrže dodatne slojeve ili materijale za apsorpciju zvuka. Vinilne podne obloge su otporne na vlagu i lako se održavaju, što ih čini popularnim izborom za uredske prostore s visokom frekvencijom prolaska.

 


4.    OSB ploče


OSB ploče su postale popularan izbor materijala za uređenje modernih uredskih prostora, pružajući kombinaciju estetske privlačnosti, ekonomske isplativosti i praktičnosti. Ovaj materijal, koji se sastoji od komprimiranih drvenih strugotina, nudi kombinaciju estetske privlačnosti, ekonomske isplativosti i praktičnosti, što ga čini atraktivnim izborom za vlasnike tvrtki i dizajnere interijera.



Osim toga imaju karakterističan izgled koji kombinira prirodnu teksturu drva s modernim industrijskim šarmom. Ovaj rustikalni izgled često se koristi kako bi se stvorio opušteniji i prirodniji ambijent u uredskom prostoru, a mogu se koristiti za oblaganje zidova, izradu namještaja ili čak kao podne obloge, dodajući prostoru toplinu i karakter.



Također su izuzetno izdržljive i otporne na habanje, što ih čini idealnim izborom za visoko frekventne radne prostore te su relativno lagane i jednostavne za obradu, što olakšava instalaciju i prilagodbu dizajnu prostora prema potrebama. Još jedna njihova karakteristika je to što su ekonomičnije od nekih drugih materijala, stvarajući dodatnu prednost za vlasnike tvrtki s ograničenim proračunom za uređenje prostora.


Iako OSB ploče nisu izričito dizajnirane za akustičnu izolaciju, njihova gustoća može pružiti određenu razinu zvučne izolacije. To može biti korisno u uredu kako bi se smanjila buka i odjevi između prostorija ili katova, što rezultira tišim i ugodnijim radnim okruženjem.

Po pitanju ekologije treba istaknuti kako su OSB ploče izrađene od prirodnih drvenih strugotina, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom u usporedbi s nekim drugim materijalima koji mogu sadržavati štetne kemikalije ili plastike, a osim toga njihova proizvodnja obično koristi višak drvnih ostataka, što smanjuje potrebu za iskorištavanjem prirodnih resursa.


Ukratko, OSB ploče su multifunkcionalni materijal koji nudi kombinaciju estetike, praktičnosti i ekološke održivosti u uređenju uredskih prostora. Njihova sposobnost prilagodbe različitim dizajnerskim potrebama, zajedno s ekonomičnošću i izdržljivošću, čini ih privlačnim izborom za suvremene kancelarije koje teže kombinaciji stila, funkcionalnosti i održivosti.

 


5.    Staklene stijene


Staklene stijene postale su sinonim za suvremeni dizajn uredskih prostora, pružajući kombinaciju transparentnosti, elegancije i funkcionalnosti. Ovi prozirni elementi donose svjetlost, prostranost i osjećaj otvorenosti u radno okruženje, dok istovremeno nude privatnost i podjelu prostora.


Jedna od glavnih prednosti staklenih stijena je njihova sposobnost da propuste prirodnu svjetlost u prostor. Ovo ne samo da smanjuje potrebu za umjetnom rasvjetom, već također stvara svjetlije i energičnije radno okruženje koje potiče produktivnost i dobrobit zaposlenika. Staklene stijene omogućuju otvorenost i povezanost među različitim dijelovima ureda. Održavaju osjećaj prostranosti i omogućuju vizualnu komunikaciju između timova, potičući suradnju i interakciju među zaposlenicima.


Staklene stijene su izuzetno prilagodljive i mogu se koristiti za različite namjene u uredu. Mogu se koristiti za izradu pregradnih zidova, kancelarija, konferencijskih soba ili čak kao dekorativni elementi unutar prostora. Osim toga, staklene stijene dolaze u različitim varijantama, uključujući prozirne, matirane, obojene ili sa sitotiskom, omogućujući dizajnerima da prilagode izgled staklenih elemenata prema estetskim preferencijama i potrebama prostora.



Iako pružaju transparentnost, one također mogu osigurati određenu razinu privatnosti i akustičnu izolaciju. U kombinaciji sa zavjesama mogu pružiti zaposlenicima osjećaj privatnosti. Kombinirajući estetiku, funkcionalnost i praktičnost, staklene stijene postale su nezaobilazan element uređenja modernih uredskih prostora. Njihova sposobnost da donesu svjetlost, otvorenost i povezanost u prostor, zajedno s prilagodljivošću i sposobnošću pružanja određene razine privatnosti i akustične izolacije, čini ih idealnim izborom za tvrtke koje teže suvremenom i funkcionalnom radnom okruženju.

 


6.    Prirodni materijali


U posljednjih nekoliko godina, primjetan je trend korištenja prirodnih materijala u uređenju suvremenih uredskih prostora. Ovi materijali, koji uključuju opeku, pluto, drvo, bambus i slično, donose toplinu, autentičnost i harmoniju u radno okruženje, istovremeno pružajući ekološku održivost i estetsku privlačnost.



Opeka je postala popularan izbor za oblaganje zidova u modernim uredskim prostorima. Njen rustikalni izgled dodaje karakter i toplinu prostoru, dok istovremeno stvara osjećaj autentičnosti i povezanosti s prirodom. Opeka se često koristi za stvaranje zidnih elemenata, pregrada ili dekorativnih detalja u uredu.


Pluto je još jedan materijal koji dobiva na popularnosti u uređenju ureda. Osim što je ekološki prihvatljiv, pluto također ima izvrsna akustična svojstva, što ga čini idealnim izborom za poboljšanje akustike prostora. Pluto se često koristi za oblaganje zidova, stvaranje panela, podnih obloga ili čak kao dekorativni elementi.


Drvo je klasičan materijal koji se često koristi u uređenju uredskih prostora zbog svoje topline, prirodnog izgleda i trajnosti. Drveni elementi mogu se koristiti za izradu podova, stolova, stolica, obloga zidova ili dekorativnih detalja. Osim toga, drvo je ekološki prihvatljiv materijal koji dodaje prirodnu eleganciju i sofisticiranost prostoru.

 

Bambus je još jedan ekološki prihvatljiv materijal koji dobiva na popularnosti u uređenju ureda. Ovaj brzo obnavljajući materijal često se koristi za izradu podova, stolova, panela ili dekorativnih elemenata. Bambus donosi egzotičan i moderni izgled u prostor, dok istovremeno pruža ekološku održivost i trajnost.


 

U današnjem poslovnom svijetu, uređenje uredskih prostora nije samo pitanje estetike, već i strategije za stvaranje produktivnog, udobnog i inspirativnog radnog okruženja. Korištenje raznovrsnih materijala u dizajnu ureda omogućuje nam da transformiramo prostor i prilagodimo ga potrebama zaposlenika, promičući njihovu dobrobit i produktivnost.

korištenje raznovrsnih materijala u uređenju uredskih prostora nije samo trend, već strateški pristup koji ima dubok utjecaj na način na koji radimo i kako se osjećamo na radnom mjestu. Kroz pažljivo planiranje i kreativno korištenje materijala, stvaramo radna okruženja koja inspiriraju, potiču suradnju i potiču uspjeh.

bottom of page