top of page

Moderne tehnologije u arhitekturi FOTOGRAMETRIJA

Svaka zgrada dio je svojeg okruženja te je iz tog razloga izuzetno bitno voditi računa o okolici prilikom projektiranja građevine. Jedna od modernih tehnika koja uvelike olakšava sagledavanje građevine s njenim okruženjem je fotogrametrija.

Fotogrametrija je proces izrade 3D modela objekta ili terena iz skupine fotografija. Iako se tehnologija koristi prvenstveno za manje objekte, snimanje terena i okolice buduće kuće ili zgrade pomoću bespilotne letjelice (dron-a) sve se češće koristi u i arhitekturi.

U projektiranju arhitekture, standardni način rada pretpostavlja geodetsku podlogu kao osnovu za izradu presjeka terena koji će se koristiti pri izradi malog broja presjeka buduće zgrade (obično se rade samo jedan uzdužni i poprečni presjek). Geodetske podloge obično sadrže manji broj izmjerenih točaka, od nekoliko desetaka do nekoliko stotina točaka za koje geodeti mjere njihovu zemljopisnu širinu, duljinu i visinu.

Fotogrametrijska snimka može sadržavati nekoliko milijuna točaka više od geodetske podloge, uz jednaku preciznost pod uvjetom da se koristi oprema s GPS uređajem (fotoaparat ili bespilotna letjelica). Obično svaki kvadratni centimetar snimanog terena ili objekta ima barem jednu snimljenu točku te se ne moraju koristiti manje precizne danas standardne metode poput interpolacije – proces kada se za točku koja nije izmjerena procjenjuje očekivana koordinata kao polovište između dvije poznate koordinate.

Pored navedenih prednosti, 3D model dobiven iz fotodokumentacije, zbog svoje preciznosti, može se koristiti za mjerenje udaljenosti. Preciznost ovisi o udaljenosti kamere od objekta, na udaljenosti od ~30m obično se postiže preciznost od +/-5cm. Takav model odlična je podloga i drastično ubrzava proces izrade projekta uklanjanja postojeće izgradnje, ako za tim postoji potreba, a može se koristiti i za izradu arhitektonskih vizualizacija.


Primjer fotogrametrijskog modela obiteljske kuće u Zagrebu za koju smo radili idejni, glavni i izvedbeni projekt, a koja je trenutno u izgradnji. Galerija fotogrametrijskih modela koje smo do sada izradili dostupna je na web stranici Sketchfab.


U sljedećem blogu u seriji objasnit ćemo prednosti rada kroz 3D model u odnosu na klasično dvodimenzionalno iscrtavanje nacrta. Naše objave možete pratiti na našoj Facebook stranici i putem Instagram-a.

bottom of page